dimecres, 8 de maig del 2013

Falta de democràcia II

Mai un escrit del blog de Can Cristu havia estat tan llegit com el de la Falta de democràcia als col.legis d'infermeria. Més de mil entrades es van registrar. Tampoc van faltar comentaris. Avui , després de la meva visita al Col.legi de Tarragona amb  la comprovació d'algunes dades que vaig posar a l'article i després de tenir la certesa que es faran les eleccions el dia 12 de juny, ja s'han proclamat les candidatures, em veig amb l'obligació moral de tornar a escriure sobre el tema.

Em van atendre les assessores, les quals no cobren entre les 2, ni de bon tros els 5000 euros que vaig posar (segons ens va informar l'antiga tressorera en una de les seves xerrades informatives informals que feia en haver dimitit, amb els apunts d'un trosset de paper que portava com a comprovant de les seves dades). Com a professionals em van semblar magnífiques (tot hi que mai ho havia dubtat) i voldria des d'aquest escrit demananr-los-hi disculpes perquè entenc que es podien sentir ofeses segons el sentit en que es llegia el meu escrit.

Vull dir que l'Elena Blasco i jo hem estat les úniques que hem anat a comprovar dades, actes, comptes. Fort, si tenim en conte que som més de 3500 col.legiades.

Vaig estar llegint les actes de les reunions. Vaig poder veure amb els meus propis ulls els números d'algunes despeses. I de tot allò que dubtava, em van donar una explicació ben comprensible les assessores, que tan una com l'altra em van semblar objectives i clares tal com correspon a feines que depenen de diferents governs.

Em va sorpendre l'Acta de la reunió Extraordinària on es vota si es vol readmetre a la Tresorera que feia poc havia plegat (es veu que tot hi que a nosaltres ens explicava de les irregularitats del Col.legi, la seva pretensió era tornar a entrar després d'alguna rabieta que devia tenir amb algú) en la qual per unanimitat va sortir que no (curiosament ara una de les que estava a la junta en aquesta votació, es torna a presentar amb la candidatura amb la tresorera dimitida, que no va defensar l'any passat. Ves per on el que són les coses.).

Vaig poder comprovar que el preu de les assistències era exactament el mateix que el de les anteriors Juntes amb la cosa que ara al aplicar-los el 42% els quedava més reduït que quan se'ls aplicava els 35% ( també ho vull ressaltar perquè les persones que havien estat en d'altres juntes sabien perfectament que elles havien cobrat el mateix, o més si tenim en conte la reducció del IRPF i ens feien creure que es sorprenien).

Vaig poder comprobar que els diners que s'havien perdut de les inversions desastroses que s'havien fet, venien de les antigues Juntes i que la Junta actual va poder salvar, en gran part, al no continuar amb aquests jocs (és curiós si tenim en conte que en la mateixa candidatura que es presenten 2 de les dessertores també es presenta un infermera que havia format part d'aquestes juntes tan financerament poc afinades.).

Em vaig quedar sorpresa de veure que moltes de les coses de les quals ens vam queixar obertament a les 2 assemblees multitudinàries, venien de la gestió de les antigues Juntes i l'actual presidenta no va ser prou eficaç al plantejar-les. Suposo que davant la cridòria incontrolada de totes nosaltres era bastant difícil plantejar gaires coses entenedores.

També em vaig quedar paralitazada al llegir la carta que envia la candidatura de la Cristina Díez, en la fallida convocatòria d'eleccions, al Consell Català d'Infermeria i al Col.legi demanant l'exclusió de les altres candidatures per estar presentades fora de termini (volia l'autoproclamació) i també vaig llegir la resposta del consell i de l'Assessoria d'aquest col.legi, contundent i clara. Això em va fer entendre la cancel.ació (que no hagués estat necessària) perquè els poders fàctics de la nostra professió encara són vius.

De la resta, no només em ratifico sinó que afegeixo que mentre no es canviin els estatuts (arcaics, desfassats i en alguns casos caldria veure si compleixen la legalitat) qualsevol altra Junta que entri podrà caure amb els mateixos, per mi, errors.

I en aquestes eleccions, sembla ser que hi hauran 3 candidatures, només demanaria que guanyés l'aigua fresca, gent que no ha estat mai en cap Junta ni en cap Direcció  ( aquestes ja han tingut més de 30 anys per a arreglar les coses i mireu com les han deixat) per a aconseguir que aquest col.legi arribi a ser d'adscripció voluntària deslligat del Consejo i que tingui tan de contingut social i professional que faci que ens col.legiem per convenciment i no per obligació.

Col.legues hem d'anar a votar si volem que hi hagi algun canvi i hem de participar en la contrucció del nostre futur. Hem d'estar presents activament en aquesta Societat tan malmesa, com a col.lectiu que lideri un canvi cap a la solidaritat i l'autocura i això ho sabem fer millor que ningú.

Salut i Sort.


5 comentaris:

  1. Gràcies per aclarir les coses!!!

    ResponElimina
  2. Me alegro que quieras que brille la claridad

    ResponElimina
  3. És molt fàcil difamar quan un parlar d’orella, quan un vol fer mal, quan un no té cap responsabilitat. Però també s’ha de reconèixer que rectificar és de savis.
    Davant les crítiques de falta de democràcia, concretament del Col•legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, el que sento és indignació, algú s’ha molestat a apropar-se a la seu i demanar veure els llibres?, algú ha demanat reunir-se amb la presidenta, o amb algun membre de la Junta?, el despatx de la presidenta i dels membres de la Junta de Govern sempre han estat oberts a tothom, com a representants del col•lectiu, totes i tots ells ho tenen molt clar, estant al servei dels professionals.
    Remetem-nos als fets, l’actual Junta de Govern, presidida per l’Anna M. Pedraza, ha fet una bona tasca, ens ha donat més formació que cap altra Junta, ha tingut en compte l’estat de crisi en què vivim, els professionals en atur tenen la quota dels cursos rebaixada, estaven estudiant la rebaixa de la quota col•legial, han defensat i en aquests moments la nostra professió està en uns nivells de reconeixement social elevats, on li toca ser, en definitiva que han fet molta més feina que qualsevol altra Junta de Govern. Han governat el col•legi sota els principis de transparència i democràcia.
    El que no he entès i no entenc encara que si és així perquè se’ls ha atacat tant, perquè no hi ha hagut ningú que sortís en la seva defensa, recordeu la dita “quién calla otorga”, o es potser el tarannà d’aquestes contrades no dir res malgrat sigui injust el que es digui?. Potser tot això ha estat per motius d’enveja, gelosia o tan sols maldat, però els propers que assumiu la tasca de governar el Col•legi, guardeu-vos bé d’aquells aquí serveix, no hi ha res pitjor que la lleialtat mal entesa, i guardeu-vos bé d’aquells que us volen mal.
    QUE TINGUEU MOLTA SORT I QUE NO MORIU EN L’INTENT DE FER EL BÉ PER LA NOSTRA PROFESSIÓ!

    ResponElimina
  4. La manca de democràcia és efectivament conseqüència de la manca de participació, Ho deixem tot en mans d'altri.

    I crec que el problema dels Col.legis són uns estatuts arcaics. Avui en dia no té sentit:al segle XV eren els gremis qui donaven la titulació i controlaven. Avui és un estat qui atorga funcions i qui ha de controlar i és la Universitat qui atorga els títuls.

    Mentre no es doti de funcionalitat i no es canviïn els estatuts totes les Juntes cauran en el mateix error. La cadira corromp i no sé perquè.

    ResponElimina
  5. Hola Gemma ,saps com esta la situació actual de la junta del col.legi? La paralisi total de les seves funcions que patim els col.legiats? la cantitat d'expedients presentats al consell d'unes contra les altres de menbres de la junta? Etc,etc

    ResponElimina