divendres, 5 d’abril del 2013

Falta de democràcia als col.legis d'infermeria


El passat 21 de març el Col·legi d’infermeria de Tarragona  (en endavant CIT) va convocar eleccions a la Junta. Tot i que només són 8 dies naturals, segons els arcaics estatuts, donat que es va fer en  Setmana Santa, van allargar el termini  fins al dia 2 d’abril. Es van presentar 3 candidatures amb l’esforç que això suposa. Avui ens han enviat un correu als col·legiats que en tenim,  dient que es cancel·len les eleccions. La democràcia  sembla que no és pràctica habitual del CIT.

La col·legiació és obligatòria mentre no es canviï la Llei que està en aquests moments debatent-se al Congrés. La qual cosa fa que aquests col·legis ( cada província en té un) tinguin la clientela assegurada. A més a més del Col·legi de cada província, estem  mantenint un altra estructura a nivell estatal que se’n diu el Consejo General de Enfermeria (es va crear  en una Llei posterior  com a ens unificador i obligatori). Cada col·legiat al CIT  paga trimestralment 58 euros, som  més de 3600 col·legiades (el preu no està unificat i Tarragona és el col·legi més car d’Espanya) de tal manera que els ingressos de CIT són de 900.000 euros anuals. D’aquests gairebé milió d’euros, 280.000 van a parar al Consejo .

Sobre el Consejo vull dir que fa 26 anys que és president el senyor Màximo González Jurado diuen que és perillós, porta cotxe oficial i guardaespatlles. Té la Seu a Madrid. El seu pressupost és de quasi 5 mil milions d’euros, no dóna comptes a ningú i no fa absolutament res per a cap col·legi. La seva única funció és representar a la infermera espanyola arreu del món i se’l veu sovint a la SEU del PP.

El CIT té 2 pisos en propietat un a Tarragona i l’altre a Tortosa, a diferència de la resta de províncies  mantenim 2 seus. Tenim 2 assessores (que entre les 2 s’emporten més de 5.000 euros) i com veieu ni tan sols han sabut assessorar a la Junta de la irregularitat de la convocatòria ( si és que ho era). El CIT no exerceix cap funció que garanteixi la professió d’infermeria ni tan sols evita la intrusió professional. La seva funció consisteix en anar a representar-nos per arreu. La presidenta cobra 2600 euros mensuals, a més de 127 euros per cada assistència. ( assistència vol dir anar a representar  al col·legi a qualsevol acte oficial o no oficial.) en un mes pot arribar a  20 assistències, des de la festa dels bombers, la invitació del Port Aventura o la inauguració d’un bar. La formació que ofereix, de mala qualitat segons refereixen els que hi ha anat, a més s’ha de pagar.

En els rebuts que hem pogut revisar dels contes de l’any passat hi ha un cap de setmana a Terol de varis membres de la Junta ( a pensió complerta, amb quilometratge i 127 euros d’assistència) per anar al sepeli d’un membre de la Junta del Col·legi d’allà. Hi ha un cap de setmana de 3 membres de la Junta i les seves parelles a una casa rural d’una col·legiada, a Porrera. 2 dies a les Termes de Montbrió per a fer la reunió de la Junta.....i així vàries coses difícils de controlar perquè els contes només els pots anar a veure si ho demanes( i si no hi ha algú que ho sap la majoria de les coses no s’entenen).

En l’assemblea anual obligatòria que es va fer l’any passat, per cert molt concorreguda perquè havíem avisat a totes les col·legiades de les pràctiques de la nostra junta, en la qual s’han d’aprovar els pressupostos vençuts i els propers , es va acordar ( després de moltes intervencions) la reducció dels pressupostos, l’austeritat i l’alliberament de pagament de tots els companys a l’atur. Tot i que no estàvem d’acord amb la forma en que s’havia gestionat vam donar un vot de confiança perquè res del que s’havia fet era il·legal només es tractava de falta d’ètica i companyonia amb la quantitat de companys que estan sense feina ( cosa que ja em sembla prou raó per a que se’n vagin i entrin uns altres). Tot això, acompanyat de la dimissió de 3 membres de la Junta malgrat que van dimitir tard, quan ja havien gaudit sobradament dels privilegis, van ser  el prou valentes per a fer-ho, va fer que estiguéssim a l’aguait de les maniobres de la junta (quan mai a la història del CIT havia passat).

La setmana abans de setmana Santa ens convoquen de nou a una Assemblea al mateix temps que convoquen  eleccions. No cal ni dir que res del que s’havia acordat a l’anterior s’havia complert, els pressupostos s’havien excedit, a més havíem perduts  diners que teníem invertits en una empresa i a les companyes aturades se’ls feia pagar la meitat de la quota. Una vegada més sortíem decepcionades de les nostres representants però amb la il·lusió que aquesta vegada podríem fer una candidatura que tingués com a missió netejar el col·legi, donar-li funcions, des burocratitzar-lo i començar el camí pel desmantellament d’un Consejo General imposat, fatxa i corrupte.

Avui tota aquella il.lusió se n’ha anat en orris. Hem estat capaces de muntar 3 candidatures malgrat l’inconvenient de les Festes, hem aconseguit obrir els ulls a la majoria de les col·legiades . Mentre tan elles, les de la Junta de govern,  s’han passat la democràcia per l’arc de triomf i ens deixen en la més absoluta indefensió.

És qüestió de temps cauran elles, cauran els col·legis(com a feudos que són) i caurà el Consejo. Perquè  les infermeres de Tarragona som el prou valentes,  honestes, treballadores i dignes per permetre que mai més una colla d’aprofitades dirigeixin les nostres organitzacions solidàries.

15 comentaris:

  1. Estic totalment d'acord el nostre col·lectiu es el mes afectat dins de la sanitat i ells a les termes portant a la familia , fent corre el cava i les infermeres mes malament que mai es una vergonya tenir esta junta sobretot la presidenta, consell i conejos tots son iguals una mafia


    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic totalment acord tindrien que marxa i forma una junta junta junta d'edat que contempla els estatus, per penso que tenen que donar per bona la candidatura que sha presentat en temps i forma perque per lo menys sabien lleigits els estatuts i no seguir fen les coses coses coses malament sinó ens posem al nivell de col·legi , consell i consejo que tot es una junta maria. Felicitats per lescrit

      Elimina
  2. Gemma, t'has oblidat de l'aperitiu que va preparar el Col·legi a Boi Ruiz en plena campanya electoral: http://www.catacctsiac.cat/principal.php?m=ec97b3455d25310a00e49c9abf0633a1&i=20983 Salut. Ramon

    ResponElimina
  3. L'escrit molt ben raonat. Hi comparteixo la majoria del seu contingut, però he de dir que amb el comentari de les dues seus, veig certa intencionalitat de prescindir de la seu a Tortosa. Al respecte m'atreveixo a dir, en nom de tots els col.legiats de les Terres de l'Ebre, que al Col.legi hi ha una Delegació, perquè el col.lectiu de la zona, en el seu dia, va reivindicar el seu dret territorial, perquè hi ha un nombre de col.legiats el suficientment nombrós per tenir-hi una seu i també perquè hi ha una escola universitària d'infermeria. La gent de les Terres, no entemdrem que es vulgui prescindir de tots nosaltres, i no deixarem de lluitar pel que és nostre i que s'ha aconseguit amb tants esforços!!!. No votarem una Junta que vulgui treure'ns drets adquirits històricament. Tenim veu i vot. Que ningú ho oblidi.Potser seria convenient, per part de l'autora de l'escrit, fer una aclaració al respecte, per si ens pensem donar-li el nostre vot.

    Per un altre costat, s'encapçala l'escrit usant el terme "democràcia": tot i que ens pugui semblar una quantitat exagerada l'aportació que es fa al Consejo de les nostres quotes col.legials, el primer que hem de fer és complir la legalitat vigent. El Col.legi ja va passar per un moment de rebel.lia "anti consejo" i es va acumular un deute que anys després es va haver de pagar, donat que la justícia va dictar sentència dictaminanat que s'havia de pagar. De moment, amb l'actual marc jurídic, s'ha de complir amb el pagament, ja que sinó generarem deute al col.legi, que heredaran el jovent infermer. El que s'hauria de fer, és entrar dintre del joc democràtic, i desde les institucions i amb els recursos legals al nostre abast, fer-nos sentir i lluitar per aconseguir abolir o disminuir aquestes aportacions econòmiques, però MAI, incomplint les lleis. Si ho fem, com a col.lectiu, ens posem a la seva alçada. Potser també, l'autora de l'escrit, entenc que com a membre d'una de les candidatures que es vol presentar a les eleccions del Col.legi, ens hauria d'aclarir què es vol fer des del seu grup en aquest sentit, perquè jo com infermera no toleraré tornar a incomplir el pagament al Consejo que històricament ja hem patit. Espero pronunciament al respecte, donat que aquest aspecte també ajudarà a definir la meva intenció de vot.

    Infermera de les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. 8 DIES NATURALS...NATURALS! NO PAS HÀBILS!!! EM PREGUNTO: CAP DE LES TRES CANDIDATURES HA ESTAT CAPAÇ DE LLEGIR-SE ELS ESTATUTS I VEURE QUE S'HAVIA DE COMPLIR EL FIXAT PELS MATEIXOS???? CAP D'ELLES HA ESTAT CAPAÇ DE PRESENTAR LA CANDIDATURA DINTRE DEL TERMINI!!!!????. SI NO HO HAN FET, PENSO QUE CAP D'ELLES ES MEREIX SER LA NOSTRA REPRESENTANT!!! ELS ESTATUTS COL.LEGIALS S'HAN DE CONÈIXER PAM A PAM PER PODER ENTRAR A LA JUNTA DEL COL.LEGI!!!.No comparteixo la mala gestió col.legial, vull que l'actual junta marxi, ho ha fet pitjor impossible, però tampoc vull que entri una junta sense coneixement de causa. Trobo just que si les candidatures s'han presentat fora de termini, i cap d'elles ha presentat la seva opció dintre dels 8 dies naturals, es tornin a convocar el.leccions. Les coses s'han de fer ben fetes i s'han de començar millor. Si des del col.legi ens volien enredar o no en sabien més, ampliant el termini, nosaltres, o les infermeres que ens volen representar haurien d'haver fet les coses bé, i presentar la candidatura a temps.

      Elimina
    2. M'haguera agradat saber a qui contesto donat que jo no tinc cap problema en expressar el que penso i en aquest cas estic ben documentada. Però malgrat respecto el teu anonimat et respondré:
      En data 22 de març es publica al diari que la data de presentar candidatures finalitza el dia 2 d'abril de 2013.
      A la plana web del Col.legi posa: data finalització 2 d'abril de 2013.
      A les col.legiades que disposem de correu se'ns va enviar una convocatòria on posa ben clar que s'acaba el termini el dia 2 d'abril
      Puc garantir, jo mateixa vaig fer la consulta, que la senyora Marisol Duràn va assegurar a tots els col.legiats que li consultaven sobre la data de finalització ( donat que la gent es va llegir els estatuts )que com que s'allargava el termini perquè la Junta ho veia convenient i no anava amb detriment de les possibilitats de presentar-se ) estava dins la legalitat i de fet no hi pot haver cap Estatut que vulneri la Llei d'eleccions dels organismes que es consideren administració, com és el cas del col.legi ( amb això vull dir que les que van fer els estatuts ja van cometre un possible error ).
      Pel que em dius que la gent que ja ha estat al col.legi és més vàlida m'estimo més no contestar, qualsevol col.legiada amb sentit comú tindrà la seva resposta.

      Elimina
    3. Voldria aclarir a la infermera de Terres de l'Ebre que no sóc una persona anònima. Al meu blog es pot trobar el meu nom Gemma Ortega i Castellví. Voldria afegir que no vaig, ni anava, ni he anat mai en una candidatura del Col.legi d'infermeria. Si he escrit és perquè la meva dignitat ja està massa xafada.

      Conec perfectament la llarga història del col.legi d'infermeria des de l'empresonament d'un dels seus presidents fins al perquè som els més cars d'Espanya (perquè quan parlo d'algun tema m'agrada esstar ben documentada).

      Respecte a les seus, la teva interpretació m'ha agradat, l'altre dia vaig estar a ambulatoris de Terres de l'Ebre i les companyes deien que s'estimaven més tancar la seu de Tortosa i disminuir la quota un 30 % per a financiar-se el viatge a Tarragona. El curiós és que les companyes de Tarragona deien el mateix a l'inrevés. En fi això seria un tema que s'hauria de parlar en Assemblea, no ara.

      I pel que respecta a les Lleis, afortunadament van canviant a mesura que la societat va evolucionant ( sinó encara no votaríem les dones) pel que qualsevol Llei és susceptible de canvi si les necessitats i les persones així ho entenen.

      Gràcies per la teva aportació i estaràs d'acord amb mi que falta una trobada, de veritat, de totes les infermeres, per a posar-nos d'acord en un seguit de mesures que cal modernitzar.

      Elimina
  4. No estic acord perque si que una candidatura es va presentar a temps i ara volen posar les terres3 al mateix sac, això no es democràtic, potser a la junta en funcions no interessa la que complint en els terminis i el dia 28 va donar entrada al col·legi perque no volen donar la ca candidatura per bona??????

    ResponElimina
  5. Voldria contestar que una candidatura es va presentar el dia 28 de marc després de lleig beels estatuts perque no es dona com a candidatura única, ja que es la única que compleix en els requisits, on esta la democràcia

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'haguera agradat saber a qui contesto donat que jo no tinc cap problema en expressar el que penso i en aquest cas estic ben documentada. Però malgrat respecto el teu anonimat et respondré:
      En data 22 de març es publica al diari que la data de presentar candidatures finalitza el dia 2 d'abril de 2013.
      A la plana web del Col.legi posa: data finalització 2 d'abril de 2013.
      A les col.legiades que disposem de correu se'ns va enviar una convocatòria on posa ben clar que s'acaba el termini el dia 2 d'abril
      Puc garantir, jo mateixa vaig fer la consulta, que la senyora Marisol Duràn va assegurar a tots els col.legiats que li consultaven sobre la data de finalització ( donat que la gent es va llegir els estatuts )que com que s'allargava el termini perquè la Junta ho veia convenient i no anava amb detriment de les possibilitats de presentar-se ) estava dins la legalitat i de fet no hi pot haver cap Estatut que vulneri la Llei d'eleccions dels organismes que es consideren administració, com és el cas del col.legi ( amb això vull dir que les que van fer els estatuts ja van cometre un possible error ).
      Pel que em dius que la gent que ja ha estat al col.legi és més vàlida m'estimo més no contestar, qualsevol col.legiada amb sentit comú tindrà la seva resposta.

      Elimina
  6. Tindrien que contrasta que això es cert anan al col·legi i revisan si el dia 28 esta centrada una candidatura i demanar claredat per tant no cal torna a convoca eleccions

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'haguera agradat saber a qui contesto donat que jo no tinc cap problema en expressar el que penso i en aquest cas estic ben documentada. Però malgrat respecto el teu anonimat et respondré:
      En data 22 de març es publica al diari que la data de presentar candidatures finalitza el dia 2 d'abril de 2013.
      A la plana web del Col.legi posa: data finalització 2 d'abril de 2013.
      A les col.legiades que disposem de correu se'ns va enviar una convocatòria on posa ben clar que s'acaba el termini el dia 2 d'abril
      Puc garantir, jo mateixa vaig fer la consulta, que la senyora Marisol Duràn va assegurar a tots els col.legiats que li consultaven sobre la data de finalització ( donat que la gent es va llegir els estatuts )que com que s'allargava el termini perquè la Junta ho veia convenient i no anava amb detriment de les possibilitats de presentar-se ) estava dins la legalitat i de fet no hi pot haver cap Estatut que vulneri la Llei d'eleccions dels organismes que es consideren administració, com és el cas del col.legi ( amb això vull dir que les que van fer els estatuts ja van cometre un possible error ).
      Pel que em dius que la gent que ja ha estat al col.legi és més vàlida m'estimo més no contestar, qualsevol col.legiada amb sentit comú tindrà la seva resposta.

      Elimina
  7. Si hi ha una candidatura que ha fet les coses bé i en ple coneixement dels estatuts, va presentar la candidatura a terme, per mi aquesta és la bona. La única que es mereix entrar al col.legi. La que demostra tenir ple coneixement de la dinàmica estatutària i la que millor representarà els nostres interessos.Llavors, ja no em sembla bé la convocatòria d'el.leccions, és una falta de respecte no tenir en compte que hi ha gent que s'acull a la legalitat. Jo em pensava que totes tres candidatures, sense haver-se ni llegit els estatuts, ho havien fet tot fora de termini. Espero que s'hagi presentat la corresponent queixa al Consell, i que aquest, des del lloc que ocupa, es mulli, prengui partit, i decideixi el correcte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'haguera agradat saber a qui contesto donat que jo no tinc cap problema en expressar el que penso i en aquest cas estic ben documentada. Però malgrat respecto el teu anonimat et respondré:
      En data 22 de març es publica al diari que la data de presentar candidatures finalitza el dia 2 d'abril de 2013.
      A la plana web del Col.legi posa: data finalització 2 d'abril de 2013.
      A les col.legiades que disposem de correu se'ns va enviar una convocatòria on posa ben clar que s'acaba el termini el dia 2 d'abril
      Puc garantir, jo mateixa vaig fer la consulta, que la senyora Marisol Duràn va assegurar a tots els col.legiats que li consultaven sobre la data de finalització ( donat que la gent es va llegir els estatuts )que com que s'allargava el termini perquè la Junta ho veia convenient i no anava amb detriment de les possibilitats de presentar-se ) estava dins la legalitat i de fet no hi pot haver cap Estatut que vulneri la Llei d'eleccions dels organismes que es consideren administració, com és el cas del col.legi ( amb això vull dir que les que van fer els estatuts ja van cometre un possible error ).
      Pel que em dius que la gent que ja ha estat al col.legi és més vàlida m'estimo més no contestar, qualsevol col.legiada amb sentit comú tindrà la seva resposta.

      Elimina
  8. A la enfermera ANÓNIMA
    En primer lugar, alguien que no da la cara, no resulta de mucho fiar

    Tu candidatura se leyó los estatutos ,pero, no se leyó bien la publicación de la convocatoria de elecciones en internet, y no te lo voy a decir yo, tú misma lo puedes ver. Había un defecto de forma.

    Por lo tanto,tampoco NO lo habéis hecho bien y por consiguiente :tampoco os merecéis ser nuestras representantes. Te digo ésto basándome en tu manera de ver y querer cumplirlo todo a rajatabla

    ResponElimina