dissabte, 30 d’agost del 2014

NO MARXIS SENSE HORA HI TENS TOT EL DRET

 

L'any passat el grup de salut nacional de la CUP va iniciar la campanya No marxis sense hora, en tens tot el dret. Campanya que va iniciar-se a Tarragona com a alternativa a les llistes d'espera que havien augmentat considerablement a conseqüència de les retallades sanitàries. En poc temps, grups alternatius van sumar-s'hi, avui tenim en actiu grups arreu de Catalunya on hi participen a més de les CUP, sindicats alternatius(CATAC, CGT, COBAS) i plataformes ciutadanes.

Aquesta campanya consisteix en fer complir la normativa vigent (decret del Parlament de Catalunya, 2003) que regula el temps màxim d'espera per a certes intervencions quirúrgiques i proves. La CUP del Priorat, amb seu al Casal Carrasclet de Falset s’ha sumat a aquesta iniciativa.



Com a usuaris de la sanitat pública, tenim dret a un temps màxim de 6 mesos d'espera per a les intervencions quirúrgiques següents:



-Amigdalectomia (OTORRINOLG)

-Cataractes (OFTALMOLOGIA)

-Alliberament del canal carpià (nervi del canell) (TRAUMATO)

-Colecistectomia (extirpació de la vesícula biliar) (CIRURGIA)

-Histerectomia (extirpació de l'úter) (GINECOLOGIA)

-Circumcisió (UROLOGIA

-Prostatectomia (extirpació de la pròstata) (UROLOGIA)

-Herniorràfia femoral (intervenció d'hèrnia inguinal) (CIRURGIA)

-Quist pilonidal (quist del sacre) (CIR)

-Varius (CIRURGIA VASCULAR)

-Artroscòpia (TRAUMATOLOGIA)

-Hàl•lux valg (galindó) (TRAUMA)

-Pròtesi de genoll (TRAUMA)

-Pròtesi de maluc (TRAUMA)



Les proves diagnòstiques(no es consideren les de seguiment o control) que tenen un temps garantit de 90 dies, són:

-Colonoscòpia

-Ecocardiografia

-Ecografia abdominal

-Ecografia ginecològica

-Ecografia urològica

-Electromiograma

-Endoscòpia esofagogàstrica

-Ergometria(prova d’esforç)

-Gammagrafia

-Mamografia

-Ressonància magnètica

-Tomografia axial computada (TAC)

-(120dies )Polisomnografia(per descartar apnea nocturna)



QUÈ S'HA DE FER ?



1.- No marxar sense hora del centre. En el cas que no ens vulguin donar hora demanar un escrit on es comprometin a trucar-te en menys d'una setmana. No hem de tenir ni por ni vergonya de demanar d'una forma correcta allò que per dret ens pertoca.

2.- En cas que no ens hagin donat hora en 10 dies, trucar al telèfons de relacions amb l'usuari del centre on s'hagi originat la visita:



Hospital de Móra: 977 40 18 63



Hospital de Sant Joan de Reus:977 30 84 83



En el cas que tampoc ens donin l'hora en el temps adequat trucar al Departament de Salut Tarragona: 977 22 41 51



En el cas que res d’això funcioni, us podeu posar amb contacte amb alguna persona del Casal Carrasclet de Falset



QUINA ÉS LA VERITAT SOBRE LES LLISTES D'ESPERA?



Fins fa poc la salut es considerava un valor personal i social per damunt de qualsevol poder econòmic o polític, això va fer que arreu dels països democràtics s’establís en les darreres dècades, un sistema sanitari que cobria gairebé totes les necessitats sanitàries de la població. Poc a poc els poders econòmics veuen la salut com el negoci més rendible de tots(de fet avui no hi ha negocis rendibles tret dels energètics, comunicació i sanitat coses les quals és evident que pertanyen al conjunt de la població i no ens els hauríem de deixar prendre). Per a que sigui rendible el negoci cal que hi hagi clients i mentre els serveis sanitaris públics funcionin no els tindran. Això significa que els serveis públics s’han de desmantellar, la manera de fer-ho és:

- Retallant aquests serveis per part del govern(que suposo que ja se n’heu adonat que treballen pel capital i no pel poble).

- Desprestigiant als treballadors públics(mai havia hagut una campanya de desprestigi del funcionari públic com ara, quan en general hi ha un desconeixement de les seves condicions laborals i es posen tots a la mateixa bossa)

- Augmentant les llistes d’espera per a forçar a les persones a utilitzar els serveis privats.

- Anul•lant la Llei d’incompatibilitats i permetre així que els sanitaris de la pública puguin exercir a la privada( Això, sorprenentment -per a mi no-van fer-ho els socialistes quan la Marina Geli era consellera de salut.)

- Fent una llei que permetés la venda i desmantellament de tots els serveis sanitaris(Llei de l’ICS 2008 –tripartit- i Omnibús 2012 CiU i ERC).



Com veieu tots els partits siguin de dretes o esquerres han fomentat que la salut pugui ser un negoci perquè qui mana són els lobis econòmics. Què hi guanyen els polítics ajudant a la privatització de la sanitat ? Diners i prestigi perquè quan privatitzen un servei, als seus consells assessor hi entren els polítics i els seus familiars(exemples d’això en seria les aigües privatitzades de Barcelona-AGBAR- que dins al seu consell hi tenim al Francesc Baltasar i la Imma Maiol d’Iniciativa, curiosament l’ajuntament de Falset ha cedit també per 20 anys la gestió de l’aigua a la filial d’AGBAR, SOREA. O l’Aznar, o el Felipe Gonzàlez o fills del Pujol, el Montilla i la seva senyora...etc, tots ells, en consells assessors d’empreses públiques privatitzades. És allò que en diem portes giratòries). O sense anar més lluny us diria molts casos que coneixeu del Priorat.



Hem d’aconseguir que se’ns respectin els nostres drets com a acte de dignitat individual i col•lectiva. I no permetre de cap de les maneres el desmantellament d’uns serveis i estructures que tan ens va costar d’obtenir.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada