dimarts, 15 de desembre del 2015

La meva salut , de nou.

Programa la meva salut.

Que ens diu que pretén?

Ser un espai de consulta, personal i intransferible, on podrem disposar de la nostra informació de salut i fer  tràmits electrònics de forma segura.

Que és el que realment pretén ?

Obtenir el nostre consentiment per tal d’abocar els nostres historials sanitaris en una base de dades (bigdate); la qual,  gestiona una empresa privada i no hi ha establert cap mecanisme públic de control.

Quina utilitat real té per a nosaltres, els usuaris ?

Tot allò que ara ens ofereixen, ja ho podem fer sense donar el consentiment:

-      -  Possibilitat de demanar hora per Internet.
-      -  Consultar les llistes d’espera.
-      -  Pla de medicació.
-       - Disposar de les nostres proves analítiques..

Quina és la verdadera pretensió ?

Disposar de totes les nostres dades sanitàries.

Per què ?

Des que la sanitat pública ha sofert les brutals retallades,ha augmentat d’una forma exponencial la demanda i la filiació a les mútues privades. Aquestes, no ho oblidem, són empreses que de la nostra salut i malaltia en fan el seu negoci.
Si les persones que es subscriuen a mútues gaudeixen de bona salut, són un negoci rendible. Quan aquestes persones tenen patologies que requereixen diverses visites, de diferents professionals i diverses tècniques, ja no són gens rendibles.
A l’augmentar el volum d’afiliats també ha augmentat el número de persones amb patologia, la qual cosa n’ha fet disminuir els guanys. Necessiten saber l’estat de salut dels possibles candidats per tal de valorar  la seva rendibilitat.
No hem d’oblidar que en aquestes empreses privades, on s’atén de forma pública ( Tecla, SAGESSA,Fundació Clínic,Hospital de St. Pau, Pere Mata...) hi ha la història clínica compartida del conjunt d’empreses sanitàries. Això, d’una banda: els permet disposar de les nostres dades; tot i que, per una altra, necessiten el nostre consentiment per poder-hi accedir legalment.

Que podem fer com a usuaris ?

No donar cap consentiment mentre no ens garanteixin la confidencialitat i la protecció que cal.

Que podem fer com a treballadors ?


Informar-nos adequadament i informar correctament a l’usuaris dels perills.